Saturday, February 18, 2012

Vänd stressen!

Bildkälla
Hittade en länk till 55 sätt att ta hand om sig själv när man går igenom en stressig period - Sjukt många bra, användbara tips! Listar mina favorittips nedan:

Säg NEJ till det som inte är viktigt just nu
Prioritera bort det som inte måste göras, och fokusera på det som är viktigt. Titta igenom din kalender som en objektiv utomstående och ifrågasätt de saker du bokat in. Kan du be någon annan om hjälp med den saken? Kan du stryka det helt och hållet och ta det i framtiden istället? Vad händer EGENTLIGEN om du inte gör den grejen? Går livet under, eller kan det finnas en framtid trots denna inbokade post i almanackan?

Sov ordentligt
Det finns ingen mening med att prioritera bort sömnen - Det ger bara negativ bakslags effekt. Du blir mindre effektiv de timmarna du är vaken och förlorar därför tid ändå.
Om du har svårt att hitta balansen i detta - Ställ mobilen på påminnelse vid exakt samma klockslag varje dag (Tänk Skalmans Mat och Sov-klocka). När klockan ringer måste du sluta med det du gör och förbereda dig inför läggdags. Min sovklocka ringer kl 23.00. Efter det får jag bara göra läggdags-relaterade grejer. Ta bort sminket, borsta tänderna, läsa eller skriva dagbok i sängen osv.

Ta 5-minuters pauser varje eller varannan timme
Planera in mini-breaks så att arbetsdagen delas in mer i etapper. Det blir lättare att jobba effektivt om man vet att det bara gäller 1 timme i stöten. Det är lättare att tänka Att nu ska jag jobba effektivt i 1 timme - Jämfört med att tänka Att nu ska jag jobba effektivt i 8 timmar.
Ditt mini-break kan vara vad som helst; ta en kopp kaffe, kolla favoritbloggen, äta en frukt etc.

Dela upp din egenvård i mindre delar
När man är stressad prioriterar man ofta bort ytligheter, men samtidigt så mår man sämre av att vara sunkig och man grämer sig över att "man aldrig hinner göra vid sig". Men du måste inte ha en hel, avsatt spa-dag i veckan, dela upp det i mindre aktiviteter. Måla naglarna en dag, raka benen en dag, tvätta håret en dag osv.

Den gamla hederliga Att Göra Listan
Du behöver inte göra det till en sport att alltid hålla alla saker i huvudet - Skriv ner ALLT. Oavsett om det är Köpa Toapapper eller Lämna in viktig rapport, så skriv ner det. Det avbelastar hjärnan att slippa hålla saker i minnet och du kan istället lägga fokus på att göra det du ska.
Dessutom får du en bättre överblick över vad som verkligen behövs göras, och du kan använda samma princip som i Punkt 1 med Att Göra Listan. Försök att läsa den med objektiva ögon, fundera på vad som kan prioriteras bort och delegeras, och fundera på om det kanske finns något du kan be om hjälp med?

Håll kontakten med Nära och Kära
Vänner och delar av familjen prioriteras kanske bort under stressiga perioder - och det dåliga samvetet över detta ökar bara på stressen.
Gör dig själv en tjänst och meddela dina nära och kära att du har det stressigt just nu och att det är därför det kan verka som att du försvunnit från jordens yta. Riktiga vänner respekterar detta.

Skriv en Oro Lista
Ha en lista alltid nära till hands där du kan skriva upp saker du oroar dig för, i syftet att du ska skjuta fram oron till en inplanerad tidpunkt. Planera in att kl 18 ska du sätta dig ner och gå igenom oros-listan och så får du oroa dig fritt och älta i en halvtimme.
Resultatet av detta blir såklart oftast inte att man de facto spenderar en hel halvtimme med att oroa sig. Istället ger det en överblick över vad som faktiskt försigår därinne - och hur banala många saker är som man oroar sig för varje dag.
Om man sen upptäcker att man oroar sig varje dag över att man t.ex. inte har fixat hemförsäkring så blir Oro-Listan en oerhörd sporre till att faktiskt ta tag i det och ringa det där samtalet.

Tända ljus
Tänd ljus lite här och där varje dag när du kommer hem. Tända ljus har en stor inverkan på sinnesstämningen och får en snabbt att varva ner och komma till ro.

En sak i taget
Ge din hjärna en chans och försök att bara göra en sak i taget. Gör en sak och gör den klar i mesta möjliga mån innan du ger dig på nästa arbetsuppgift.
Det finns ingen mening med att multi-taska och göra 30 grejer samtidigt.
En sak i taget. Du hinner det du hinner.

Se mer jättebra tips på The Freedom Experience

No comments:

Post a Comment